De meeste palmbomen zijn gevoelig voor harde wind, vocht en vorst. Vooral de combinatie van genoemde factoren kan schade toebrengen aan uw palmboom.

voorkomen van schade 

Plaats uw palm op een beschutte plaats uit de wind en in luchtige, vochtdoorlatende grond van bijvoorbeeld aarde gemengd met grind, compost en turf. Door uw palm nabij een muur op het zuiden (waar veel zon komt) te planten heeft u bij zonnige dagen voordeel doordat het gesteente warmte vasthoudt en afgeeft.

Bescherming tegen vorst en wind

In de winter kunt u uw palmboom op diverse manieren winterbescherming geven:

Wortels kunt u beschermen door ze af te dekken met bladeren, stro, houtsnippers of isolatiemateriaal zoals glas en steenwol. Zorg ervoor dat er geen langdurig vocht in de bedekking blijft zitten waardoor schimmel kan ontstaan. Leg af en toe de laag die op de bodem ligt bovenop door de platen om te draaien of natuurlijke bescherming zoals blad om te woelen.

De bladeren (kroon) kunt u beschermen door ze bij elkaar binden en vervolgens te ‘versieren’ met kerstverlichting. Kerstverlichting geeft warmte af en voorkomt hierdoor schade door strenge vorst. Zorg wel dat de kersverlichting geschikt is voor buiten! U kunt overigens ook verwarmingsdraad gebruiken.

Bij aanhoudende en zeer strenge vorst kunt u de kroon tijdelijk voorzien van een laag stro en het geheel omwikkelen met bijvoorbeeld vliesdoek of rietmatten; zorg er altijd voor dat er lucht bij de palm kan en dat het groeipunt (speer) van de plant vrij blijft zodat er geen vocht in blijft zitten. Haal de bescherming weer weg zodra deze niet meer noodzakelijk is, anders kan er schimmel in het hart ontstaan en dit kan dodelijk zijn voor u palmboom.

Een reactie achterlaten