Tuintips voor exotische planten:

Uitgebloeide planten kan je sneller doen herbloeien, door de oude bloemen weg te knippen, dit werkt zeker bij Callistemons (= lampenpoetsers), Trachelospermums (= sterjasmijn of Toscaanse jasmijn), Nerium oleanders (= oleander),…
Trachelospermum – sterjasmijn of Toscaanse jasmijn

De uitgebloeide bloemen aan Trachycarpus, Chamaerops en dergelijke meer, mogen afgeknipt worden. Merk je groene bolletjes die op de bloem blijven hangen dan wordt er zaad gevormd en kun je ervoor kiezen die wel te laten zitten.
Chamaerops humulis of Europese dwergpalm

Nu alle planten in volle groei en bloei zijn is het tijd om ze ook nauwkeurig te onderhouden:

 • Als het een aantal dagen na elkaar warm en droog is, kun je de potplanten een goede gietbeurt geven. Potten drogen sowieso sneller uit dan de soortgenoten in de volle grond, maar ook die vollegrondsplanten genieten op tijd en stond van een lekkere douche. De planten zullen jou er zeker voor belonen.
   
 • Je kunt uw planten nu nog een laatste keer bemesten. Het Ideale tijdstip om te bemesten is net voor een regenbui, dit kan koemest, kippenmest of paardenmest, blauwe korrel, minerale meststof,… zijn. Dan kan de meststof als gevolg van de regen, zachtjes naar de wortels van de planten doorsijpelen.

Bemesten per plantsoort :

 • Palmen krijgen over het algemeen blauwe korrel, hier zit stikstof in, wat de palmen wel lekker vinden, maar hier bestaat ondertussen ook al speciaal samengestelde palmenmeststof voor.
 • Bananen krijgen meestal koeien, kippen of paardenmestkorrel
 • Boomvarens die reeds geworteld zijn en al een jaar in volle grond staan, geef ik ook eens per jaar een aantal korreltjes koemest, kippenmest of paardenmest in de kroon van de varen. Let wel, bij nieuw aangeplante boomvarens, moet je dit zeker nog niet doen. Een klein aantal korreltjes volstaat.
 • Yucca en andere woestijnachtigen mogen ook gerust wat meststof krijgen, zij genieten hier ruimschoots van. Voor deze planten is er tegenwoordig eveneens een speciaal ontworpen meststof.
 • Bloeiende planten geven we ook steeds koemest, kippenmest of paardenmest.
 • De citrussen krijgen speciaal citrusmeststof.
 • De olijven krijgen ook koemest, kippenmest of paardenmest, maar ook hiervoor bestaat er speciale
  olijvenmeststof.

Een reactie achterlaten