Olea europaea

Hoe bescherm je een olijfboom tegen strenge vorst

Kan een olijfboom strenge vorst verdragen ?

Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -10 C. dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en koude, uitdrogende wind stevig beschermen.

Voor zeer jonge olijfbomen met een kleine stamomvang geldt een temperatuur van rond – 5 C.

Bescherm olijfboom in de volle grond tegen de vorst

De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo’n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits.

Ook is het verstandig als de winterhoes lang om de olijfboom blijft zitten om de rits af en toe open te zetten, zodat de binnenkant gelucht wordt. Zo voorkom je dat het binnenin te vochtig wordt. Vocht kan namelijk aanleiding geven tot schimmel.

Wanneer je maken hebt met een zeer langdurige, strenge vorstperiode is het toch wel raadzaam om ook de stam van de olijfboom in te pakken. Dat gaat heel gemakkelijk. Neem vliesdoek of anders jute en wikkel dit materiaal om de stam heen.

olijfboom

Bescherm olijfboom in een pot tegen de vorst

Staat een olijfboom buiten in een plantenbak, ga dan als volgt te werkt. Pak de pot in met een aantal lagen noppenfolie. Dit materiaal werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel. Til de plantenpot van de grond door het plaatsen van bloempotdragers of tegels of bakstenen voor een goede afwatering.

Aan de stam hoef je verder niets te doen, tenzij je maken krijgt met een langdurige vorstperiode. Dan pak je ook de stam in en wel met vliesdoek of anders met jute.

Als laatste plaats je een winterhoes om de olijfboom om hem verder te beschermen tegen koude en uitdrogende wind. Heb je geen winterhoes voorhanden, bindt dan de bladeren van de olijfboom op en pak ze in met vliesdoek van een goede, dikke kwaliteit.

Wanneer winterhoes /vliesdoek verwijderen ?

Zowel een winterhoes als vliesdoek moet je natuurlijk niet de hele winter om een olijfboom laten zitten. Let op de temperatuur. Zodra de temperatuur weer net boven nul komt verwijder je de hoes of het vliesdoek.

olijfboom winter

Hoe verzorg je een olijfboompje in een vorstvrije ruimte

Heb je een klein olijfboompje in een pot dan zou je tijdens een flinke vorstperiode kunnen overwegen om het boompje weg te zetten in vorstvrije, beschutte ruimte, b.v. een schuur. Let er wel op dat er voldoende licht in de ruimte binnenvalt.

Een olijfboom is een wintergroene plant en heeft dus licht nodig om te overleven. Als het olijfboompje binnenstaat, moet hij ook water hebben. Geef hem af en toe water, maar niet te veel. Is de grond uitgedroogd, dan kun je hem spaarzaam water geven.

Een reactie achterlaten